O gură de aer ... verde

Home « Noutăți « Green

Poluarea aerului a ajuns o problemă de viaţă şi moarte în marile metropole ale lumii. Anual, zeci de mii de oameni se îmbolnăvesc din cauza calităţii precare a aerului.

De acest lucru s-a convins și Kemal Meattle. Când doctorii i-au spus lui Kamal că aerul din New Delhi îl omoară încet, dar sigur, și-a dat seama că nu vrea să părăsească locul în care și-a petrecut toată viața, în pofida impactului asupra sănătății. În fiecare an, 10.000 de oameni mor în New Delhi ca urmare a poluării, dar Meattle a decis că nu vrea să devină un număr oarecare într-o statistică. După aflarea veştii a devenit un militant activ al mișcării green, promovând îmbunătățirea calității aerului în clădirile din India.

Un deceniu mai târziu, Meattle conduce un hotel ce se mândrește cu faptul că oferă clienților poate cel mai curat aer din lume. CEO-ul  Paharpur Business Centre (PBC) a vrut să arate lumii că plantele și aparatura de filtrare de ultima oră pot fi folosite în tandem pentru obținerea unor rezultate remarcabile. Iată cum voința unui om și convingerile sale pot schimba locul în care trăim și muncim.

În încercarea sa, Meattle a fost ajutat de cercetările unui partener neașteptat: Agenția Spațială Nord-Americană. NASA a cercetat posibilitatea folosirii plantelor pentru generarea oxigenului, ca parte integrantă a programului de trimitere a primului om pe Marte. Pentru poziția de "prima plantă pe Marte" s-au calificat 3 specii: palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens), "Limba-soacrei" (Sansevieria trifasciata)  și "Copacul-de-Bani" (Epipremnum aureum).

Până să se bucure de titulatura amintită mai sus, numele acestor plante a ajuns la urechile lui Meattle care a fost încântat de proprietățile lor și a decis să le folosească în hotelul lui pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Dar ce au așa de special aceste plante? În cadrul unei conferinţe din 2009, Kamal Meattle explica: "Palmierul Areca îndepărtează CO2 (bioxidul de carbon) și îl transformă în oxigen pe timpul zilei. Avem nevoie de patru plante la înălțimea umărului pentru a asigura aerul pentru un om pe timpul zilei".

Limba-soacrei este planta dormitorului, deoarece emană oxigen pe timpul nopții. Ca și în cazul palmierului Areca, patru plante la înălțimea șoldului sunt suficiente pentru a asigura consumul de aer al unui om.

Ultima plantă, "Copacul-de-bani", nu ne îmbogățește, cum am putea crede, ci este pus pe „luat. Acesta preia din aer  substanțe dăunătoare ca formaldehida (apărută ca urmare a arderii materiilor organice) și alte substanțe organice volatile (SOV). 

În spatele ecologistului Meattle nu stă doar intenția de a oferi clienților un aer mai curat, ci și rezultatele susținute de cifre: prin folosirea acestor plante în hotelul PBC s-a realizat o economie de 15% la energia electrică și creșterea eficienței angajaților cu aproape 20% datorită mediului plăcut de lucru. Acum va întreb, ce poate fi mai green de atât? 

 

autor: Claudiu Crețu

foto: wikipedia.org / pbcnet.com

Publicat in: martie 2012
Inapoi la categoria «« Noutăți

Galerie Foto

Advertisement