Energie solară... fără soare

Home « Noutăți « Eficient

Spre deosebire de alte centrale solare, Gemasolar Power Plant, așa cum a fost botezată centrala de lângă Sevilla, poate păstra energia și pe timpul nopții sau al zilelor fără soare, până la 15 ore.

Spania – campioana mondială și europeană la fotbal masculin, am fi tentați să exclamăm după meciurile recent încheiate la EURO 2012 din Ucraina și Polonia. Dincolo de recentul succes fotbalistic, ibericii punctează la capitolul excelență în zona green; în sudul Spaniei, o uriașă centrală solară formată din panouri așezate circular și-a făcut apariția în peisaj. Atributul neobișnuit? Poate produce energie chiar și pe timpul nopții, în lipsa soarelui.
 

Gemasolar Power Plant produce energie chiar și pe timpul nopții

Centrala e formată din 2.650 panouri solare (cunoscute și sub denumirea de heliostate) răspândite pe o suprafață totală de 185 de hectare, capabile să stocheze 95% din căldura degajată de Soare spre Pământ. Încălzite până la 900 de grade Celsius, panourile direcționează căldura către uriașe rezervoare de sare topită care, la rândul lor, generează abur ce pune în funcțiune uriașa turbină din mijlocul centralei. Spre deosebire de alte centrale solare, Gemasolar Power Plant, așa cum a fost botezată centrala de lângă Sevilla, poate păstra energia și pe timpul nopții sau al zilelor fără soare, până la 15 ore.

Deși proiectul este localizat în sudul Spaniei, el este finanțat de MASDAR, o importantă companie energetică din Abu Dhabi care a investit până în prezent aproximativ cinci miliarde de euro în tehnologii de acest gen. Compania arabă i-a avut ca parteneri în realizarea acestui proiect pe spaniolii de la Terresol Energy.

Gemasolar Power Plant a fost construită în doi ani și a costat 260 de milioane de lire sterline. Investitorii se așteaptă ca Gemasolar Power Plant să producă până la 110 GWh/ an și să alimenteze cu energie cel puțin 25.000 de locuințe din Andaluzia.

„Realizarea proiectului la timp și cu resursele bugetate inițial reprezintă o mare realizare pentru noi. Suntem singura companie din lume care a dezvoltat și construit o instalație de acest tip bazată pe sarea topită”, a declarat Miguel Domingo, purtătorul de cuvânt al ibericilor.

Centrala solară, cu al ei turn de 140 de metri, a primit o subvenție de cinci milioane de euro din partea Comisiei Europene și un împrumut de 80 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Investiții. Printre cele mai inovatoare aspecte se numără folosirea sării topite, dar și capacitatea de a produce electricitate neîntrerupt timp de 15 ore fără lumină solară – proprietate nemaiîntâlnită în rândul centralelor solare din întreaga lume.

Este de așteptat ca, odată făcut acest pas, alte companii interesate de energiile regenerabile să vadă potențialul unor astfel de centrale solare bazate pe proprietățile sării topite în procesul de receptare și transmitere a energiei.

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Noutăți

Advertisement