Padurile tropicale - "bijuteriile" Terrei

Home « Naturale « Terestru

Există două tipuri de păduri tropicale: cele găsite în regiunile tropicale şi cele din regiunile temperate, dar ambele tipuri au nevoie de precipitaţii anuale între 1750 - 2000 mm.

Pădurile tropicale populează regiunile de nord ale Americii; părţi ale Europei, inclusiv zone din Insulele Britanice şi Norvegia; Asia de Est, inclusiv China sudică, Japonia şi Coreea; şi sud-vestul Americii de Sud.

Pădurile tropicale se află în centrul musonic al lumii, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de "zona de convergenţă intertropicală". Aceasta este aproximativ situată între Tropicul Racului şi Tropicul Capricornului, 22 ° de grade nord şi sud de Ecuator.

Cândva, aceste păduri tropicale acopereau 14 % din suprafaţa pământului, dar exploatarea masivă a redus mai mult de jumătate din acest procentaj. S-a estimat că, dacă rata defrişărilor continuă, în termen de 40 de ani, ultimele păduri tropicale rămase ar putea dispărea complet.

Pădurile tropicale au fost numite "bijuteriile Terrei" şi "cea mai mare farmacie din lume". 25 % din cantitatea de produse farmaceutice occidentale sunt derivate din ingrediente găsite în pădurile tropicale şi este raportat că 121 de medicamente prescrise vândute în întreaga lume provin din surse derivate din plantele tropicale.

Institutul Naţional de Cancer din SUA a identificat 3000 de plante care luptă împotriva celulelor canceroase şi 70 % dintre acestea se găsesc în pădurile tropicale. Unul dintre cele mai puternice medicamente împotriva cancerului din lume, Vincristine, este extras din planta numită brebenoc. Acest medicament a avut un real succes în tratamentul leucemiei la copii.

Amazonia este cea mai importantă pădure tropicală rămasă pe Pământ şi reprezintă cel mai bogat ecosistem al lumii, cu aproape 390 de miliarde arbori divizaţi în 16.000 de specii. Întreaga regiune amazoniană acoperă două cincimi din America de Sud. Se estimează că, în urmă cu cinci secole, aici trăiau zece milioane de indieni, astăzi, numărul acestora reducându-se la 200.000. În ultimii 100 de ani, mai mult de 90 de triburi indigene au fost distruse de colonizarea europeană.

Pădurile tropicale reciclează continuu dioxidul de carbon în oxigen şi Amazonia a fost creditată drept producătoarea a mai mult de 20 % din oxigenul lumii. De asemenea, este un vast rezervor de apă dulce.

În pădurilor tropicale trăiesc mai mult de zece milioane de specii de plante, animale şi insecte, însă despădurirea, pierderea habitatului şi poluarea atmosferei au condus deja la dispariţia a numeroase specii. Cel puţin 80 % din alimentele consumate în ţările dezvoltate îşi au originea în pădurile tropicale. Lista completă este vastă şi include: avocado, smochine, portocale, lămâi, grapefruit, banane, ananas, roşii, cartofi, mai multe condimente, cum ar fi piper, scorţişoară şi cuişoare, trestie de zahăr, cafea şi o gamă de nuci (nucile braziliene). Aproximativ 200 de fructe provenite din pădurile tropicale sunt consumate în lumea occidentală, acestea fiind doar o fracţiune din cele 3000 de fructe care se găsesc acolo.

Începând cu anii '80, economia mondială s-a triplat şi populaţia mondială a crescut cu 30%. Aceste realităţi au pus o presiune enormă asupra ecosistemelor din lume. În 2001, Institutul de Resurse Mondiale estima că cererea pentru orez, grâu şi porumb va creşte cu 40 % până în 2020 şi cererea de lemn s-ar dubla până în 2050. Din păcate, pădurile acoperă cea mai mare aprovizionare cu lemne din lume.

O treime din pădurile tropicale rămase se află în Brazilia, ţara care defrişează enorm pădurile în fiecare an. Ca un rezultat direct al acestei politici distructive, mai mult de 20 % din jungla amazoniană a dispărut, împreună cu plantele şi animalele care anterior prosperau acest ecosistem special.

Pădurile tropicale au evoluat în milioane de ani, însă, astăzi, se estimează că 2000 de metri pătraţi de pădure dispar în fiecare secundă. Trist, nu?

 

 

 

Irina B.

sursa foto: earthtimes.org

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: Amazonia, defrisari, ecosistem, paduri tropicale
Inapoi la categoria «« Naturale

Advertisement