Minunea lumii: Borobudur

Home « Naturale « Arheologic

Borobudur este numele unui templu budist localizat în Borobudur, Magelang, în centrul Insulei Java. Templul poate fi găsit la o distanţă de aproximativ 100 de km de Semarang şi la 40 de kilometri Nord-Vest de Yogyakarta. Acest templu a fost fondat de budiştii Mahayana în jurul anului 800 d.Hr., în timpul domniei dinastiei Sailendra.

Borobudur este cel mai măreţ templu care se încadrează în categoria celor Şapte Minuni ale Lumii. Nu fiţi uimiţi când vă spun că acest templu este vizitat de milioane de turişti în fiecare lună. Se spune că, dacă atingeţi nasul unor efigii, dorinţa dumneavoastră se va îndeplini. Monumentul budist Borobudur este cel mai mare şi mai impresionant din lume şi este recunoscut de UNESCO. Clădirea templului Borobudur este o galerie de capodopere şi sculpturi din piatră.

Cu mult înainte ca Angkor Wat să fie ridicat în Cambodgia, dar şi înaintea marilor catedrale din Europa, Borobudur se afla deja pe Insula Java. Clădirea, numită de UNESCO monument şi unul dintre cele mai măreţe temple din lume, a fost vizitată de pelerini din întreaga lume de la mijlocul secolului al IX-lea până în secolul al XIX-lea.

Budiştii din India, Cambodgia, Tibet şi China vin aici pentru meditaţie şi iluminare. Nu numai magnific şi măreţ, templul Barabudur are pereţii sculptaţi cu 2672 de desene care, dacă ar fi aranjate înt-o singură linie, ar ajunge la 6 kilometri! Este proclamat a fi ansamblul cu cele mai măreţe şi cuprinzătoare sculpturi budiste din lume, cu o valoarea artistică inestimabilă.

 

 

Autor: Pieter Djatmiko

sursa foto: shedexpedition.com

 

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: arhitectura, Borobudur, desene, sculptura, templu
Inapoi la categoria «« Naturale

Advertisement