Giza - şantierul antichităţii

Home « Naturale « Arheologic

Platoul din Giza reprezintă o extensie a necropolei din Memphis şi face astăzi parte dintr-o suburbie modernă a oraşului Cairo. Miile de turişti anticipează o experienţă de neuitat, vizitând impresionantele piramide ce se ridică din nisipuri asemenea unei iluzii. Cu toate acestea vizitatorii nu se aşteaptă la impresia bizară pe care o lasă zgârie-norii care se apropie cu paşi înceţi dar siguri către piramidele maiestoase.

 

 

Saqqara, în apropiere de Memphis a reprezentat de-a lungul timpului cimitirul dinastiilor antice, dar în perioada Dinastiei I, cele mai importante personalităţi au fost înmormântate în Giza. Cel mai vechi mormânt este Mastaba V, din epoca regelui egiptean Djet. Nu se ştie cui aparţine mormântul, însă datorită decoraţiunilor se presupune că e vorba de o personalitate importantă. Tot în Giza s-a descoperit mormântul regelui Nynetjer, aparţinbând Dinastiei a II-a.

Saqqara, din Giza reprezenta necropola principală a egiptenilor din Memphis şi aici este locul în care ia naştere prima piramidă, construită în trepte de către regele Djoser-Netjerikhet. Marea Piramidă, construită de Kufu, sau Cheops în greaca veche, este singura structură ce a rezistat până în zilele noastre dintre cele 7 minuni antice ale lumii. Aceasta a fost cea mai înaltă piramidă din lume o perioadă însemnată de timp. Platoul din Giza poate fi asemănat cu un şantier abandonat, deoarece o parte din piramidele ce se înalţă din nisip, sunt muşcate, parcă de timp, asemenea unor construcţii neterminate.

Fiul lui Khufu, Khafre, sau Chephren a construit şi el o piramidă, lângă monumentul tatălui său. De la distanţă, aceasta pare mai mare decât a tatălui său, dar realitatea este că piramida e construită pe o denivelare a terenului. A treia piramidă ce face din Giza unul dintre cele mai vizitate "şantiere antice", este piramida lui Menakure, sau Mycerinus, fiind totodată cea mai mică dintre cele trei. Pe vremea în care au fost construite, piramidele erau acoperite cu plăci de gresie calcaroasă adusă din minele din Tura şi trebuie să fi reprezentat o privelişte deosebită, strălucind din depărtare în deşertul singuratic.

Fiecare piramidă are structura proprie, ce include piramide satelit, templul mortuar şi alte temple. Nu toate pot fi văzute astăzi, dar sunt menţionate în diverse scrieri antice. Toate trei piramidele sunt înconjurate de morminte mastaba, dintre care unele sunt decorate cu hieroglife şi statuete superbe.

Platoul din Giza este de asemenea faimos pentru Marele Sfinx, situat lângă templul lui Khafre. Acesta reprezintă unul dintre cele mai impresionante monumente arheologice, fiind prima statuie colosală din Egipt. Sfinxul e cunoscut ca Abu Hol, sau Tatăl Terorii. Este construit din calcar rămas de la construcţia piramidelor. Sfinxul este sculptat în forma unui leu în poziţie culcată, cu cap de om, sau mai bine zis, de faraon. Nu se cunoaşte autorul construcţiei şi nici pe cine reprezintă acesta. S-au făcut presupuneri conform cărora colosala statuie l-ar reprezenta pe Khafre, alţi istorici observă asemănări între Sfinx şi predecesorul lui Khagre, Djedefre. Indiferent de faraonul, sau zeitatea reprezentată, Marele Sfinx Egiptean uimeşte şi astăzi milioane de turişti, reprezentând una dintre principalele atracţii din Giza.

foto> pasionatdeastronomie.blogspot.com

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Naturale

Advertisement