Castorul, un inginer înnăscut

Home « Naturale « Animale

Ne considerăm cea mai dezvoltată ființă de pe pământ și avem cu ce să ne lăudăm. Suntem oameni, homo sapiens, deci suntem capabili să facem mai multe lucruri decât orice altă formă de viață de pe pământ. Cu toate acestea, animalele au făcut multe înaintea noastră. Credeați că vă trebuie pregătire de ani de zile, la facultatea de construcții și aptitudini speciale pentru a deveni inginer constructor ? Aflați că în lumea animalelor, tot ce vă trebuie e o trusă de dinți puternici, gheare și capacitatea de a înota cu ușurință. Există cineva care îndeplinește toate aceste condiții și își poartă sculele cu el tot timp. Ați ghicit, vorbim despre castor.

Castorul este a doua cea mai mare rozătoare din lume, cunoscut pentru coada lungă și plată pe care o folosește pentru a lovi apa, avertizându-și astfel rivalii. Coada lui servește, de asemenea, pe post de cârmă, pentru a schimba direcția cu ușurință în apă, unde prietenul nostru rozător își petrece majoritatea timpului.

Castorii sunt mereu ocupați și nu au niciodată timp să se relaxeze. Dacă înlăturăm cuvântul castor cu inginer, descrierea e la fel de bună. Mai sunt multe alte asemănări între inginerii constructori și castorii mereu ocupați. Și unii și alții își demonstrează măiestria prin concepte inedite, puse în practică. Castorii sunt printre puținele animale care își decorează casa așa cum vor. După ce formează un cuplu, amândoi castorii încep construcția barajelor. Cu ajutorul dinților puternici castorii taie bulumaci și în mod surprinzător, pentru statura lor, îi cară până în locul dorit. Barajele lor au o armătură formată din crengi, completată cu diverse structuri de noroi. Acestea au rolul de a bloca cursul apelor curgătoare pentru crearea iazurilor, în care castorii adoră să se bălăcească.

Bineînțeles că locuințele lor sunt la fel de inovatoare, având în general o formă de dom. Materialele de construcție preferate de castori sunt noroiul și crengile de diferite dimensiuni aranjate strategic. Castorii își dovedesc calitățile de adevărați ingineri și prin poziționarea construcțiilor unde se simt ca acasă. Locuințele castorilor sunt amplasate în mijlocul iazului și pot fi accesate doar prin culoare subacvatice, astfel micuții constructori se feresc de oaspeții nedoriți.

Casele lor găzduiesc familii mici, formate din părinți monogami și copii. Toată familia se deplasează cu ușurință în apă, găsind mereu ceva de făcut. Cu toate acestea pe pământ, castorii nu prea se simt în elementul lor și par niște ingineri bătrâni, ieșiți la pensie.

Castorii sunt niște animale active, cu imaginație și asemenea oamenilor se pricep la a-și face viața mai frumoasă și mai ușoară. Am putea lua câteva lecții de la aceste animale descurcărețe și pline de energie, pentru a ajunge la rezultate la fel de surprinzătoare.

 

Foto: spatiulconstruit.ro

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Naturale

Advertisement