Cameleonul pantera, o enciclopedie a culorilor

Home « Naturale « Animale

Păşeşte ca o panteră, trăieşte în regiunile din nordul şi estul Madagascarului, dar şi pe două insule învecinate (Reunion şi Mauritius) şi este o enciclopedie a culorilor.

Cameleonul panteră sau "
Furcifer pardalis", căci despre el este vorba, este o specie de cameleon mare, care ajunge la lungimea de 40-52 cm (masculul) şi la 20-26 cm (femela). Se evidenţiază printr-o zonă osoasă, care este mărginită de solzi mari şi prin gâtul puţin dezvoltat ce leagă trupul puternic comprimat lateral şi prevăzut cu diferite cute pe partea dorsală.

În funcţie de starea pe care o are, fie că se simte iritat, deranjat sau în pericol, cameleonul are o metodă de apărare foarte interesantă, pe care o pune în aplicare fără ezitare: îşi schimbă coloritul pielii, însă îşi păstrează dunga laterală albă-strălucitoare. De la nuanţe de albastru deschis, verde închis, roşu, corai, până la portocaliu sau galben, cu toate se "pictează", devenind un frumos tablou pictat de natură.

Deseori îşi schimbă culoarea pentru a-şi controla temperatura, pentru a comunica cu alţi cameleoni sau pentru ocuparea teritoriului şi cucerirea femelelor. Atunci el îşi schimbă culoarea şi îşi umflă trupurile pentru a-şi arăta superioritatea în faţa adversarului. Masculii atrag femelele schimbându-şi brusc nuanţele, iar femele obişnuiesc să-şi schimbe coloritul atunci când sunt gestante, pentru a semnala că nu sunt receptive sexual.

Masculul adult are cel mai viu colorit dintre toate speciile de cameleoni din Madagascar, cu o gamă de nuanţe uluitoare de verde, turcoaz, cărămiziu, gri şi alte combinaţii ale acestora.

Name
Pe lângă enciclopedia de culori, masculul impresionează prin coada destul de lungă, ce poate fi strânsă în spirală, picioarele subţiri, cu câte trei degete acoperite cu pielea corpului, ochii mari, situaţi pe părţile laterale ale capului, ce pot fi mişcaţi în sensuri diferite, independent de celălalt, botul destul de larg, cu dinţi bine prinşi de partea superioară a maxilarului şi limba foarte lungă, subţire, puţin îngroşată în faţă şi foarte cleioasă.

 

Cameleonul panteră face parte din ordinul Squamata şi familia Chamaeleonidae, iar numele de "panteră" şi l-a căpătat datorită modalităţii cu care se apropie de victimă. Aflat la o distanţă aproximativ egală cu lungimea corpului său, azvârle rapid limba (care, de multe ori, este mai lungă decât restul corpului) şi prinde prada cu ajutorul lipiciului ce se găseşte pe ea şi, printr-un efect de aspiraţie, aceasta ajunge în gură, unde este mestecată şi înghiţită.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: wildherps.com

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: animale, cameleon pantera, Furcifer pardalis, Madagascar
Inapoi la categoria «« Naturale

Advertisement