FREEZTEQ – când nimic altceva nu funcţionează

Home « Info « Joburi

Nimeni nu vrea să se confrunte cu igrasia în locuință. Pe lângă aspectul inestetic, igrasia ne poate afecta sănătatea, deoarece provoacă alergii sau chiar afecțiuni pulmonare grave. Și mai mult, este un inamic greu de învins odată ce s-a instalat.

Combaterea igrasiei de capilaritate – provocată de ascensiunea capilară a apei/umezelii de la subsol prin elementele structurale și nestructurale - prin metoda Freezteq are la bază fenomenul de difuzie lentă a unei soluții alcaline de siliconati de metil și potasiu în porii comunicanţi ai pereților. Astfel, prin procesul de hidrofobizare, se obține în final un mediu impermeabil la ascensiunea capilară, stabil în timp și foarte eficace.

Freezteq este un sistem hidrofug care se aplică în grosimea pereţilor, creând o peliculă continuă hidrofobizantă care împiedică ascensiunea apei. Freezteq se prezintă sub forma unor batoane congelate, care sunt introduse în găuri practicate în grosimea zidăriei. Pe măsură ce se dezgheață, batoanele cedează treptat soluția alcalină, care se infiltrează lent în capilarele mortarului din asizele zidurilor, elementele de zidărie și din materialul de umplutură.

Hidroizolarea cu această soluție are o durată de viață de aproximativ 25 de ani, putându-se aplica la ziduri din cărămidă de orice grosime, ziduri din piatră sau blocheţi, ziduri cu goluri obişnuite, ziduri cu umplutură de pietriş.

Deși s-a dovedit a fi foarte eficientă în cazul construcțiilor vechi, Freezteq nu poate fi folosită în cazul structurilor noi, unde mortarul aplicat este puternic alcalin și sunt indicate măsuri de prevenire a igrasiei de la bun început.

Tratamentul pentru combaterea igrasiei Freezteq are unele efecte asupra altor materiale: pe beton și zidărie poate cauza apariția unor pete albicioase, care însă pot fi îndepărtate cu un acid slab, de tipul oțetului; de asemenea, trebuie evitat contactul cu vopsitoriile, Freezteq atacând orice tip de vopsea și astfel necesitând a fi îndepărtat imediat.

Autor: Claudiu Crețu

foto: compaktuna.be

Publicat in: mai 2012
Inapoi la categoria «« Info

Advertisement