Muzeul Holocaustului Yad Vashem

Home « Inedit « Construcții

La câţiva kilometri de oraşul vechi al Ierusalimului, în cartierul Yad Vashem se află unul dintre cele mai mari muzee de istorie şi comemorare a Holocaustului din lume. Dacă te simţi pregătit emoţional pentru memento-uri dureroase cu şi despre victimele Holocaustului, atunci îţi recomand să vizitezi acest muzeu incredbil.

Situat pe Har Hazikaron ("Dealul Memoriei"), o creastă de la marginea de vest a Ierusalimului, Institutul Yad Vashem include mai multe monumente comemorative, un muzeu istoric, o arhivă centrală şi un centru de cercetare şi documentare despre Holocaust.

Edificiul conţine Muzeul de Istorie al Holocaustului, locuri memoriale, cum ar fi Memorialul Copiilor şi Sala comemorativă, Muzeul Holocaustului de Artă, sculpturi, situri comemorative în aer liber, cum ar fi Valea Comunităţilor, o sinagogă, un institut de cercetare cu arhive, o bibliotecă, o editură şi un centru educaţional numit Şcoala Internaţională / Institutul pentru Studierea Holocaustului.

Principala atracţie de la Yad Vashem este Sala comemorativă (Ohel Yizkor), o structură conică înaltă de 9 metri şi gravată în bazalt negru cu numele evreilor din lagărele de exterminare din Europa Centrală şi de Est.

Numele de "Yad Vashem" provine de la un verset din Cartea lui Isaia: "Le voi da în casa Mea şi înăuntrul zidurilor Mele un nume şi un loc mai de preţ decât fii şi fiice; le voi da un nume veşnic şi nepieritor". "Yad Vashem" transmite ideea unui muzeu naţional cu numele victimelor evreieşti din timpul Holocaustului scrise pe pereţi.

De arhitectura modernă a muzeului s-a ocupat Moshe Safdie, care a realizat un proiect "lacrimogen" dat de tragedia subiectului: Holocaustul. Acoperişul muzeului este din sticlă, lăsând să se propage lumina difuza de afară, unghiurile sunt dure şi ascuţite precum sârma ghimpată a lagărelor de exterminare.

”Să nu împodobiţi pereţii!...Să fie lumină în muzeu după cum Holocaustul a avut loc la lumina zilei, şi nu pe ascuns. Să mergem pe beton desculţi, cum mergeam pe caldarâmul ghetourilor", declara arhitectul Safdie la inaugurarea muzeului în 2005.

Văzut ca un muzeu viu al poporului evreu cu privire la Holocaust, Yad Vashem protejează memoria trecutului şi-i dă sens pentru generaţiile viitoare. Înfiinţat ca un centru mondial de documentare, cercetare, educaţie şi comemorare a Holocaustului, Yad Vashem este astăzi un loc dinamic şi vital de întâlnire între generaţii.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: travel.amerikanki.com

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: arhitectura, design, Holocaust, interior, muzeu
Inapoi la categoria «« Inedit

Advertisement