Transilvania sau "regiunea celor peste 100 de castele"

Home « Inedit « Arhitectură

România se poate mândri cu obiective turistice extrem de frumoase care au făcut înconjurul lumii de-a lungul timpului. Fie că vorbim despre oraşe medievale sau castele, toate sunt exemple concludente atunci când vine vorba de turismul ţării noastre.

De departe, una dintre cele mai bogate regiuni turistice este Transilvania, care se "laudă" cu oraşe de vis, privelişti unice şi castele impresionante.

De exemplu, Transilvania are peste 100 de castele, renumite şi vizitate în fiecare an de milioane de turişti fascinaţi de arhitectura castelelor medievale. Dincolo de trecerea timpului, care şi-a pus amprenta asupra imaginii castelelor, aceste obiective turistice reuşesc "performanţa" să fie incluse în topurile celor mai frumoase castele din lume.

Aşa este cazul Castelului Bran (Braşov), cel mai cunoscut şi vizitat dintre castelele cu arhitectură medievală din Transilvania. Faima şi-a cunoscut-o odată cu legenda lui Dracula, motiv pentru care atrage peste 500.000 de turişti în fiecare an.

Ridicat iniţial ca trecătoare cu scop militar (în 1377), castelul a suferit mai multe modificări între 1622 şi 1886, pentru ca în 1920 să fie renovat de către regina Maria. Printre altele, a construit un tunel de acces şi a transformat curtea interioară în scenă de teatru. La fel de captivantă este scara secretă a castelului, care a fost săpată încă din secolul XIV pe latura estică a cetăţii (făcea legătura între etajele unu şi patru). Mai târziu, Castelul Bran a funcţionat mult timp ca muzeu al statului, iar în 2006 a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg şi familiei sale.

La fel de frumos este Castelul Corvinilor, din judeţul Hunedoara, considerat cel mai mare castel în stil gotic din Europa Centrală şi de Est. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea, de către Iancu de Hunedoara şi în el a copilărit cel mai mare rege renascentist al Ungariei, Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara. Din vechiul castel se mai pot admira galeria, donjonul, Turnul Capistrano, Sala cavalerilor, Turnul buzduganelor şi fântâna din mijlocul curţii.

Name
Castelul Corvinilor impresionează prin aspectul său impunător, cu ziduri înalte, turnuri circulare şi rectangulare, cu interioare spaţioase şi atent decorate.

Pentru turiştii care vor să vadă un castel păzit de gardieni în costume medievale, Castelul cu turnurile de colţ (Făgăraş) se numără printre puţinele care oferă astfel de ocazii unice.

Castelul cu turnurile de colţ (Cetatea Făgăraşului) datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea, pe locul unei fortificaţii din lemn şi pământ din secolele XII-XIII. Complexul feudal era înconjurat de un şanţ de apărare şi de un val de pământ, două elemente esenţiale pentru acele vremuri, care asigurau, într-o oarecare măsură, un anumit avantaj pentru soldaţii din interior.

În secolul al XV-lea, cetăţii i s-a adăugat 4 turnuri de colţ, pentru o mai bună apărare, iar în secolul următor, Ştefan Mailat (voievod al Transilvaniei şi proprietar al cetăţii între 1528-1541) a transformat cetatea de apărare într-un castel cu o puternică fortificaţie exterioară. Începând cu secolul al XVII-lea, cetatea a devenit reşedinţa princiară a lui Mihai Viteazul, pe care i-a dăruit-o ulterior soţiei sale.

În timpul lui Gheorghe Rackozi I (1631-1648), zidurile exterioare de pe latura de nord şi de sud au fost dublate, prin interior, iar în spaţiile create a fost aplicată umplutură de pământ, realizându-se o rezistenţă de 8 metri grosime. De asemenea, s-a construit pe jumătatea nordică a laturii de est clădirea corpului de gardă, iar şanţul de apărare din jurul cetăţii a fost lărgit, adâncit şi umplut cu apă din Olt.

Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă (Alba) fascinează prin construcţia în stilul Renaşterii franceze, cu patru turnuri circulare, amplasate la colţuri şi un al cincilea pe o faţadă laterală. Castelul, construit în prima jumătate a secolul ului XVII, pe domeniul lui Ştefan Bethlen, reproduce la scară mică corpul central al castelului Chambord din Franţa.

Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea (Hunedoara) se numără printre cele mai fascinante obiective turistice din Transilvania, datorită facilităţilor oferite: are propriul parc şi atrage atenţia datorită turnului monumental aflat pe faţada vestică, cu patru nivele şi un acoperiş piramidal. Aripa nordică a clădirii, unde se află şi intrarea principală, are o compoziţie asimetrică, iar legătura dintre turn şi corpul central se face printr-o aripă cu două niveluri.

 


Irina B.

sursa foto: hotelclub.com

 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: arhitectura, arhitectura baroca, castele, constructii, design, turism
Inapoi la categoria «« Inedit

Advertisement