Casa inteligenta, casa viitorului !

Home « Inedit « Arhitectură
Casa inteligenta nu mai este un concept futurist, va deveni o realitate a anilor urmatori si la noi.
Este timpul, asadar, sa aflam ce trebuie facut pentru automatizarea locuintei.
Casa inteligenta este acea locuinta in care, spre deosebire de casa clasica, multe dintre actiuni (daca nu chiar toate), sunt controlate automat – de la sistemul de aer conditionat, sistemul de iluminare sau de incalzire, pana la controlul chiar si de la distanta a electronicelor si electrocasnicelor. In casa inteligenta pot fi create reguli dupa care sa functioneze sistemul, de exemplu: „daca temperatura scade sub ,,xx" grade Celsius, atunci sistemul de incalzire sa aduca temperatura la ,,yy" grade Celsius”.
Intr-o casa inteligenta electronicele si electrocasnicele pot fi controlate centralizat, de la distanta, acestea putand chiar comunica intre ele.
Utilizatorii vor putea de exemplu crea reguli automatizate de genul “daca temperatura din casa scade sub 20 grade Celsius porneste centrala termica”.
In prima faza inteligenta se va traduce in posibilitatea de a controla de la distanta dispozitivele din casa si setarea de reguli automate pentru functionarea acestora. Poate in viitor vom vorbi si de inteligente artificiale care vor decide ce este mai bine pentru noi, insa momentan nu este cazul.
Pe langa factorul cool si discutiile care se pot starni cand avem invitati, casele inteligente usureaza viata locatarilor, ofera securitate sporita si eficienta energetica, aspecte deloc de neglijat in ziua de azi.
Cum ne poate usura viata o casa inteligenta?
Imaginati-va ca a venit momentul sa va bagati in pat seara, iar in loc sa mergeti prin casa sa inchideti toate luminile, aragazul si sa verificati usa de la intrare pur si simplu apasati pe un buton si casa intra in modul “somn”, moment in care tot ce aveti de facut este sa incepeti sa visati.
Casa inteligenta are, ca orice concept, si unele mici inconveniente. In primul rand, costurile
Dispozitivele care transforma o simpla casa intr-una inteligenta au preturi destul de piperate, cum ar fi senzorii de temperatura, termostatele inteligente, dispozitivele de securitate sau becurile LED controlate de la distanta.
La final, punem accentul pe securitate, deoarece specialistii spun ca atacurile cibernetice asupra dispozitivelor inteligente ar putea pune in pericol si securitatea fizica a utilizatorilor. Aceste dispozitive smart risca nu doar intimitatea, cat si siguranta fizica, conform celor de la Bitdefender.
 
sursa foto: pinterest
 
Publicat in: august 2017
Inapoi la categoria «« Inedit

Advertisement