Arhitectul Dinu Patriciu ne-a parasit

Home « Ghid « Arhitecți

Dinu Patriciu, cunoscutul arhitect, politician, om de afaceri şi membru fondator al Partidului Naţional Liberal, a decedat astăzi, 19 august 2014, într-un spital din Londra. Se pare că Patriciu suferea de o boală gravă progresivă, care i-a fost fatală. Imediat după pronunţarea decesului, familia acestuia a transmis un mesaj anunţând detalii despre funeralii.

De numele lui Dinu Patriciu se leagă multe domenii de afaceri în imobiliare, transport aerian, IT, mass-media şi energie alternativă. Însă, mulţi dintre noi nu ştiau că Patriciu a fost şi arhitect, absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti (1975), că a construit în Emiratele Arabe 24 de zgârie-nori, un hotel, patru reşedinţe pentru familia care conduce ţara, una pentru fiul emirului, Mohamed bin Zayed, şi multe vile.

La puţin timp după absolvirea facultăţii, în anul 1978, Patriciu a fost admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectură din Bucureşti, oferind meditaţii la desen tehnic celor care doreau să devină arhitecţi, printre care şi cântăreţul formaţiei Holograf, Dan Bittman, care nu a trecut însă examenul de admitere la institut. Ca profesor de arhitectură, Patriciu a fost apropiat de studenţi, dar se transforma într-o "fiară" atunci când vedea că ucenicii săi nu erau trup şi suflet pentru desenul tehnic.

Pasiunea pentru arhitectură l-a ajutat să câştige, împreună cu câţiva colegi, un concurs internaţional de arhitectură pentru construirea unui palat la Abu Dhabi, pentru fiul şeicului Reza, premiu care i-a oferit ocazia unică de a participa la realizarea unor proiecte asemănătoare timp de 6 ani (1984-1990).

La căderea comunismului, Dinu Patriciu acumulase deja o experienţă vastă în domeniul imobiliar, având în palmares peste 40 de proiecte în România (printre care edificii cunoscute din judeţul Constanţa, cum ar fi: Tabăra Nord din Năvodari sau o parte din incinta Petromidia, pe care a regândit-o pentru spaţii de birouri) şi mai mult de 25 de complexe de lux, clădiri de birouri şi hoteluri în Emiratele Arabe Unite.

 

Cu timpul, arhitectura a devenit un hobby, dar nu pierdea ocazia de a se implica în proiectele soţiei sale, tot arhitect.

Valoarea sa ca arhitect nu a fost uitată nici acum, la moartea sa, de prietenii săi arhitecţi. În timpul vieţii, Dinu Patriciu a avut o legătură specială cu şeful Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea, Alexandru Bălan. Cei doi au fost colegi la Instititul de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti.

„Am fost colegi de grupă, Dinu era lider pe toate planurile. Ne leagă multe amintiri frumoase. Veneam la mare împreună cu alţi colegi, de 1-2 Mai. Urcam în ultimul tren şi când ajungeam pe plajă, turnam vodcă pe nisip ca să ne încălzim, pentru că era foarte frig“, a declarat arhitectul Alexandru Bălan.

Tot Alexandru Bălan a adăugat: „Îi spuneam că este cel mai bun arhitect dintre petrolişti şi cel mai bun petrolist dintre arhitecţi. Păcat că nu s-a ocupat mai mult de arhitectură, era foarte talentat“.

Într-un interviu, întrebat fiind ce ar lua în lumea de dincolo, Dinu Patriciu a declarat că...jocul de cultură generală Trivia. Ei bine, de acum vei avea ocazia să faci ceea ce-ţi place...

Rămas bun, Dinu Patriciu!

 

 

 

Irina B.

sursa foto: adevarul.ro

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: arhitect, arhitecti, arhitectura, Dinu Patriciu, proiecte
Inapoi la categoria «« Ghid

Advertisement