Pavilion bionic de cercetare

Home « Evenimente « Construcţii

 Descoperim împreună un pavilion bionic de cercetare, care reprezintă o șansă pentru noi să explorăm arhitectura printr-un design de calcul inedit. Acest pavilion este compus din sisteme de tip modular. Ca sursă de inspirație pentru pavilionul de expoziţie temporară a fost ariciul şi nisipul de mare. Scheletul exterior este compus dintr-un placaj asemenea nisipului de mare, dintr-un sistem modular de plăci poligonale, care sunt legate între ele la margini de proeminențele geometrice.

 

 Acest sistem de rosturi și plăci permite construcţiei din nisip să aibă o capacitate portantă mare. Cercetătorii au decis să folosească asemănările sus menţionate ca bază pentru designul lor. Creatorul proiectului în colaborare cu studenți de la universitate, au dezvoltat împreună un model de calcul de elemente modulare poligonale rezultând acesta opera deosebită.

 

 Trei plăci se întâlnesc la mărgini într-un singur punct, pentru a permite o bună funcţionalitate a forțelor normale, de forfecare şi de îndoire. Această geometrie permite structurii uşoare din placaj să funcţioneze cu uşurinţă ca o construcţie de mari dimensiuni. De fapt, întreagul pavilion este construit din foi de placaj de 6.5 mm și este atât de ușor, că a trebuit să fie fixat jos în pământ, pentru a se evita distrugerea acestuia.

 

 Sistemul de fabricație robotic creat de studenţii universității, a fost acela de a tăia plăcile într-un total de 850 de componente geometrice diferite. Pavilionul a fost asamblat într-o piață publică între universitate şi clădirile din Stuttgart.

 

 Acesta este format din două entități spațiale distincte, unul ce reprezintă un orificiu mare cu expuneri de spații vaste interioare, cu un strat interior poros şi un spaţiu îngust interstițial între cele două straturi, ce reprezintă logica constructivă a carcasei din strat dublu. Pavilionul bionic modular se afla în prim-plan ca cercetare arhitecturală și predare la universitate şi va ajuta la dezvoltarea pe plan mondial a structurilor în domeniul cercetării bionice.

 


Ioana Cucu

Publicat in: mai 2013
Etichete pentru acest articol: constructii
Inapoi la categoria «« Evenimente

Advertisement