Orasul-fantoma la licitatie!

Home « Evenimente « Construcţii

Abandonat de 100 de ani, oraşul Kayakoy este considerat unul dintre cele mai terifiante oraşe din lume. Turiști din toată lumea vin să viziteze orașul. Datorită popularității în creștere, guvernul din Turcia a decis să-l scoată la licitație pe un contract în leasing pe 49 de ani în schimbul restaurării lui parțiale.

Situat în sud-estul Turciei, în Munții Taurus, orașul-fantomă își poartă numele datorită ruinelor pe care le găzduiește. Nelocuit, de altfel, Kayakoy este un muzeu format din sute de case de piatră în stil grecesc și biserici care acoperă o parte a munților și rezervă un punct de oprire pentru turiștii care vin să viziteze Fethiye. Construit în secolul 18, orașul face parte dintr-un sit arheologic protejat.

Turcia a anunțat că va deschide parțial situl pentru posibilii investitori, iar proiectul va include un hotel și facilități turistice care să cuprindă o treime din sat. Licitația va avea loc pe data de 23 octombrie și va anunța cine va închiria orașul-fantomă. Proiectul actual a fost pe ordinea de zi de mai mulți ani și o primă licitație a fost organizată anul trecut, fără succes.

Proiectul va ajunge la suma de 8 milioane de lire și două companii și-au anunțat deja interesul. Criticii, în schimb, consideră că orașul, ca multe alte stațiuni mediteraneene, își va pierde din autenticitate și originalitate în mâinile investitorilor care doresc să maximizeze profiturile.

Abandonat de locuitorii săi în timpul Primului Război Mondial, Kayakoy ar putea renaște ca centru turistic important. În anul 1900, satul adăpostea aproximativ 2000 de locuitori în 500 de locuințe. După războiul dintre greci și turci din 1923, multe clădiri au fost distruse și doar unele restaurate. În mijlocul orașului se află o fântână care datează din secolul 17. Kayakoy aparține Patrimoniului UNESCO.

Experții juridici subliniază faptul că orașul nu are un plan de construcție proiectat pentru a proteja activele sale culturale. În timpul primei licitații, activiștii au lansat o pagină de Facebook numită "Save Kayaköy," îndemnând ca orice restaurări să fie efectuate în coordonare cu Grecia, și pentru ca acestea să fie potrivite pentru mediul înconjurător și istoria zonei.

Sursa foto: www.zougla.gr
Narcisa Morariu

Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: orasul-fantoma, Turcia, Kayakoy, licitatie
Inapoi la categoria «« Evenimente

Advertisement