Un nou refugiu pe nume Gervasutti

Home « Construcții « Civile

Nu, nu ați murit și nu ați ajuns încă în Rai, deși privirea vă spune altceva! Sunteți, de fapt, în Refugiul Gervasutti, una din cele mai originale creații ale arhitecților de la LEAPfactory, pentru care arhitecții au fost premiați cu Medalia de Aur pentru Arhitectură în 2010 în Italia. Un refugiu care nu se vrea o casă izolată construită pentru a scăpa de agitația orașului, ci un punct în care cățărătorii din Alpi pot face un popas pentru a se adăposti de vremea rea.

Acesta este doar primul dintre noile refugii alpine de ultimă generație care se vor construe în partea italiană a Masivului Mont Blanc. Instalat la sfârșitul lui 2010 în Courmayeur,  lângă ghețarul Freboudze, ciudatul cilindru care atârnă la marginea unei creste oferă un adpost confortabil, chiar dacă puțin cam strâmt în fața vremii rele care se poate așterne pe neașteptate în Munții Mont Blanc.

New Refuge Gervasutti.jpg

Structura modulară a adăpostului a fost în întregime adusă cu un elicopter și montată la fața locului în decursul a doi ani, între 2009 si 2010. Deși nu este, cu siguranță, un loc ideal pentru claustrofobi, arătosul cilindru este împărțit într-o zonă de locuit cu paturi suprapuse, un spațiu de depozitare a echipamentului și desigur o zonă de observație (care funcționează și ca loc de luat masa) dotată cu o fereastră uriașă, de unde poti admira peisajul fantastic.

gervasutti- sala de mese.jpg

De asemenea, micul refugiu Gervasutti oferă vizitatorilor informații detaliate privind prognoza meteo din următoarele zile, fiind dotat cu o statie de monitorizare de ultimă generație, care chiar transmite date vitale via internet către stații meteo. De unde este vine însă energia pentru această mică minune tehnologică? Panourile solare sunt „responsabilele” pentru curentul electric care acționează aparatura electric de la Gervasutti.

Însă îndeajuns cu poveștile despre ce minunat este refugiul Gervasutti. Cred că nimeni nu vrea să audă povești tehnologice când poate admira peisajul din galleria foto. Delectați-vă privirea!

Autor: claudiu Crețu

Foto: LEAPfactory

Publicat in: ianuarie 2013
Etichete pentru acest articol: arhitectura, case modulare, constructii, gervasutti, refugii alpine
Inapoi la categoria «« Construcții

Galerie Foto

Advertisement