Totul despre o casa pasiva !

Home « Construcții « Civile
Casele pasive sunt acele case care asigura un climat interior confortabil, atat  vara cat si iarna, fara  a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire.
Principalele lucruri la o casa pasiva sunt: o constructie buna a cladirii, nu trebuie sa aiba fisuri sau gauri in pereti, forma cladirii sa fie compacta, de asemenea mai necesita o izolatie impecabila si niste ferestre superioare din punct de vedere tehnologic.
Un standard european poarta denumirea in engleza de "passive house" (casa pasiva), deoarece energia pasiva a radiatiilor solare captata din exterior si furnizata apoi ca energie termica de unele dispozitive si de ocupantii casei sunt suficiente pentru a pastra casa la o temperatura de interior confortabila in anotimpul rece. O componenta a conceptului de case pasive sunt tehnologiile eficiente care minimizeaza consumul de energie din alte surse (în special energia electrica pentru aparatele din gospodarie). Obiectivul este de a pastra un consum total de căldură, apă caldă și energie electrică sub 42 kWh / m² * an.
Caracteristicile specifice a acestor clădiri sunt relaţiile geometrice proiectate specific, cu scopul de a se putea folosi cât mai eficient de energia introdusă pe lângă atingerea celui mai mare volum. Proiectanţii încearcă să minimalizeze pierderea de energie prin construirea unor pereţi delimitatori cu cu arie cât mai mică.
Casele nedelimitate, supraetajate pun accentul pe o  dotare cu o termotehnică caracteristică, şi tâmplărie de mare suprafaţă orientată spre sud. La faza de proiectare aceste principii stau la baza pasivităţii unei clădiri. 
Deoarece în Ungaria nu există instituţii ce au drept de calificare a acestor construcţii se poate ilustra prin date preluate din Austria şi Germania care sunt criteriile pe baza cărora vecini noştrii din vest îşi clasifică casele pasive.
Dacă prin calculul valorilor necesitatea de energie pentru încălzire nu ajunge la valoarea de 10W/m2 atunci casa poate primi clasificarea de „pasiv”.
De asemenea, la o casa pasiva foarte important este recuperatorul sau sistemul de ventilare pentru recuperarea caldurii, care furnizeaza aer proaspat cu o pierdere minima de caldura. Acesta este practic "plamanul"casei. Aerul trebuie sa circule prin cel putin doua spatii libere ale casei. Se recomanda ca acoperisul sa fie inclinat pentru a ajuta ventilarea naturala a cladirii. Usile trebuie sa fie mai inalte pentru a nu impiedica circulatia aerului cald.
Pe langa structura si sistemul de ventilatie conteaza enorm si consumul de electricitate. Panourile solare montate pe acoperis rezolva o parte din necesarul de electricitate, indiferent de anotimp. Un sistem electric cu senzori ajuta mult, asta inseamna ca la iesirea din camera lumina se stinge automat.
Alt detaliu care ajuta la economisirea de energie este orientarea casei. Trebuie sa aiba ferestrele orientate spre directia de est-sud-vest pentru a capta cat mai mult din lumina si caldura soarelui. Trebuie evitata lasarea ferestrelor deschise pe timpul iernii mai ales, pentru a nu se pierde caldura si a se evita consumurile inutile.
O astfel de casa este cu 15-20% mai scumpa decat una obisnuita, dar performantele sunt de reducere cu circa 85% de economie de energie termica.
 
sursafoto: pinterest
 
 
Publicat in: februarie 2017
Inapoi la categoria «« Construcții

Advertisement