In jurul ei, vantul ridica fustele fetelor

Home « Construcții « Civile

Daniel Burnham a făcut parte dintr-o elită de patru arhitecţi (Louis Sullivan, William Holabird, Martin Roche şi el). Ca parteneri, Holabird şi Roche au creat structuri de oţel precum Clădirea Tacoma (construită în 1889, demolată în 1925 ), în timp ce Burnham şi John Wellborn Root au format o firmă de arhitectură genială cu care au construit clădiri de birouri iconice, precum Rookery (1886), Monadnock (1891) şi clădirea Reliance (1895).

 

Însă Burnham a dat lovitura, construind un zgârie-nori triunghiular pe care l-a numit iniţial "Fuller", după numele companiei lui George A. Fuller, prima care a funcţionat în această cladire. La rândul său, Sullivan a devenit recunoscut ca un geniu al grupului, unindu-se cu arhitectul Dankmar Adler şi construind adevărate capodopere, precum clădirea Auditorium (1890), care combină un hotel, un turn de birouri şi un teatru acustic perfect, şi clădirea Wainwright (1891), în Saint Louis.

Revenind la Clădirea Flatiron, se spune că finanţatorul proiectului a fost un miner bogat din Colorado (Nathan Fuller), care s-a decis să investească în înfrumuseţarea New York-ului, prin acest zgârie-nori. Tot legenda spune că, în anii '20, datorită curenţilor eolieni de la nivelul solului, bărbaţii se strângeau în jurul clădirii şi aşteptau ca vântul să ridice fustele fetelor care se plimbau pe stradă.

Stilul arhitectural al clădirii a fost copiat de multe ori, în mai multe oraşe din Statele Unite. Cu toate acestea, Flatiron deţine distincţia de a fi singura clădire din Statele Unite construită în mijlocul unei zone metropolitane după războiul civil american.

 

Datorită formei sale şi detaliilor absolut minunate, clădirea în formă de fier de călcat atrage toate privirile trecătorilor şi popularitatea clădirii a ajutat la transformarea cartierului într-o destinație de top, cu restaurante, boutiquri și obiective turistice.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: hinteraction.com

 

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: arhitecti, cladire, constructii, design, stil arhitectural
Inapoi la categoria «« Construcții

Advertisement