Greseli de evitat la amenajarea bucatariei

Home « Bricolaj « Amenajări
Bucataria este un spatiu in care pregatim mancarea dar o si servim, este de asemenea – mai nou – un spatiu ce vine ca o prelungire a holului sau livingului in care pot fi intampinati musafirii sau in care intreaga familie se reuneste pentru a petrece impreuna. Trebuie ca intregul spatiu al bucatariei sa fie bine organizat, astfel trebuie evitate cateva greseli de baza in amenajare.
In bucatarie se romanda sa fie lumina suficienta, asta nu e doar din punct de vedere estetic si una de siguranta. Daca vei avea o lumina slaba, iti va provoca discomfort la gatit. Ampalseaza corpuri de iluminat deasupra zonelor de lucru si a celei de luat masa. Forma corpurilor de iluminat o alegi in dependenta de designul bucatariei.
Prin natura lor, bucătăriile trebuie să adăpostească o mulţime de lucruri: de la alimente până la ustensile pentru prepararea mâncării şi din ce în ce mai multe produse electrocasnice. Să găseşti un loc pentru toate acestea păstrându-le în acelaşi timp la îndemână poate fi o misiune grea. O misiune care poate fi însă mult uşurată printr-o planificare atentă. Dacă bucătăria ta este mică, poţi opta pentru corpuri suspendate mai înalte sau poţi folosi spaţiul gol de deasupra celor obişnuite, unde poţi aşeza cutii cu lucrurile pe care nu le foloseşti frecvent. O altă variantă este să amplasezi un dulap deasupra frigiderului. În corpurile din partea de jos a blatului poţi pune rafturi pentru a crea astfel un spaţiu suplimentar de depozitare.
Specialiştii în design denumesc spaţiul dintre chiuvetă, aragaz şi frigider „triunghiul bucătăriei”, adică acea zonă în care se desfăşoară cea mai intensă activitate şi care necesită o mobilitate crescută. Dintre toate cele trei elemente, la chiuvetă vei petrece cel mai mult timp. Aceasta ar trebui să aibă un acces facil atât către frigider şi aragaz, cât şi la spaţiile de lucru. Dacă chiuveta ta nu este amplasată în locul potrivit, poţi angaja un instalator să mute ţevile de apă, pentru a te scuti astfel de multe bătăi de cap mai târziu.
Una dintre cele mai frecvente probleme în designul bucătăriilor este lipsa spaţiilor de lucru. Luând în considerare toate activităţile care necesită existenţa unui blat, precum şi aparatele electrocasnice care trebuie să stea „la vedere”, logic ar fi să incluzi „în peisaj” cât mai multe suprafeţe plane. Într-o bucătărie în formă de L, asta se poate face prin adăugarea unui mic bar sau a unei insule.
Dacă atunci când îţi planifici renovarea bucătăriei te simţi tentat(ă) să tai costurile implicate de placarea pereţilor (cu faianţă sau alte materiale uşor lavabile), ar trebui să te mai gândeşti. Evitând această greşeală vei scăpa, pe viitor, de mult efort şi timp pierdut. Pereţii din spatele aragazului, al chiuvetei, dar şi al spaţiului de lucru au nevoie cu siguranţă de un „tratament special”: curăţatul faianţei va fi întotdeauna mai uşor şi mai ieftin decât o zugrăveală nouă.
Cea mai frumoasă bucătărie păleşte într-un aer închis. Un sistem de ventilaţie de calitate este extrem de important într-o cameră în care mirosurile sau condensul pot deveni uşor o problemă. El poate diminua, de asemenea, uzura produselor tale electrocasnice, prin eliminarea aburului rezultat în urma preparării mâncării.
În condiţiile preocupării crescute pentru protecţia mediului, poţi începe să „militezi” pentru asta chiar în bucătăria ta. Poţi înlocui clasicul coş de gunoi cu unul împărţit în mai multe compartimente, pentru sortarea diferitelor deşeuri.
Deşi aceasta nu este neapărat o greşeală, să optezi pentru cele mai noi idei de design sau echipamente de bucătărie nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Asta pentru că tendinţele „de sezon” au, de regulă, o durată scurtă de viaţă şi s-ar putea să nu ai timpul necesar pentru amortizarea unei asemenea investiţii.
Pentru a avea o bucatarie bine planificata, functionala si cu un design unical, cere ajutorul designerului. Daca doresti sa o amenajezi pe cont propriu pentru a economisi banii, poti risca sa dai gres.
 
sursa foto: pinterest
 
Publicat in: iulie 2016
Inapoi la categoria «« Bricolaj

Advertisement