Cabana Sneeoosh – o frumusețe admirată „în secret” (galerie foto)

Home « Arhitectură « Tendințe

Proiectanții Cabanei Sneeoosh, arhitecții de la Zeroplus, au vrut să construiască refugiul perfect pentru cei care vor să scape, măcar un weekend, din zgomotul orașului.


 

Principiul de bază din spatele Cabanei Sneeoosh este integrarea în mediul înconjurător, iar, privită pe fugă, frumoasa cabană se contopește cu peisajul încojurător. Meșterită cu atenție, compoziția site-ului a fost păstrată într-o anume măsură și chiar cosmetizată prin plantarea câtorva cedri și brazi, care cresc alături de tufișuri din salcie himalaiană (o plantă mereu verde). Totul a fost făcut astfel încât vegetația să poată crește nestingherită alături de cabană.

O cabană „întinsă”

Arhitecții nu s-au ocupat însă doar de partea peisagistică, ci au încercat (și au reușit) să ofere cabanei și lumina de care avea nevoie. Poate vă întrebați cum este posibil ca în mijlocul vegetației să poți beneficia de lumină? Zeroplus au ales să elimine aproape toți pereții de compartimentare și să-i înlocuiască cu pereți de sticlă. Aceste ferestre omniprezente susțin un acoperiș aidoma unui adăpost încropit în caz de furtună.

Aparențele sunt însă înșelătoare deoarece, la o privire mai atentă, se poate observa o structură zveltă de oțel care susține ferestrele, precum și tiranții din cabluri ce solidifică elementele acoperișului. De fapt, toată casa este construită astfel încât elementele să se sprijine singure. Principiul denumit de arhitecții Zeroplus tensegrity (tensile integrity – integritate structurală oferită de elemente întinse) este cel care a permis ca elementele structurale să aibă dimensiuni atât de mici încât să poată fi observate cu greu.

Pentru a diminua greutatea acoperișului, acesta a fost construit din panouri termoizolate (SIPstructural insulated panels), un cuvânt pompos care ascunde, de fapt, o structură alcătuită din polistiren extrudat făcută sandwich între două plăci de OSB. Și chiar textura lăcuită a OSB-ului este cea care oferă cabanei look-ul acela de adăpost temporar. Această abordare a permis diminuarea greutății întregii cabane, fapt ce a condus la execuția unei fundații mai mici, care a minimizat impactul construcției asupra mediului înconjurător.

Locul cabanei Sneeoosh – un secret bine păzit

Iar dacă vă imaginați că, odată cu venirea lui septembrie și a zilelor de toamnă, locatarii își mai trag o pătură peste ei noaptea, nu ați avea dreptate. Aflată în regiunea Puget Sound a statului american Washington, zona se bucură de ierni blânde, ploioase și veri călduroase, dar uscate. Ocazional, temperaturile pot coborî iarna până la 3 grade Celsius. Totuși, pentru eventualitatea în care vremea o ia razna în Puget Sound și temperaturile coboară sub pragul de îngheț, cabana a fost împărțită discret în două zone de confort termic diferite. Astfel, dormitoarele sunt situate în partea bine încălzită a cabanei, oferind adăpost total împotriva intemperiilor, în timp ce livingul este înconjurat de ferestre. Mica alee din fața cabanei face legătura cu parcarea și apoi cu drumul de acces.

Nu vă închipuiți însă că le puteți face o vizită proprietarilor, chiar dacă locuiți peste ocean. Reședința aceasta s-a vrut un refugiu care să contrasteze cu viața agitată din oraș, astfel că proprietarii nu au dorit să ofere adresa exactă. Îi înțelegem pe deplin, pentru că un locșor ca acesta poate fi greu de găsit. Iar un weekend de relaxare aici poate face într-adevăr minuni pentru moralul de peste săptămână.


 

Autor: Claudiu Crețu

foto: gizmag.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Arhitectură

Advertisement