Refacerea fațadei magazinului Wintergarden

Home « Arhitectură « Restaurări

Wintergarden, un celebru magazin din Brisbane, Australia, a decis că are nevoie de o nouă identitate, cu care să impresioneze și să dinamizeze centrul orașului australian. Iar noua fațadă pe care arhitecții de la Studio 505 au desenat-o a pus magazinul pe lista de atracții „must see” în orașul australian. Nu o spunem doar noi, ci și membrii juriilor de arhitectură care au premiat ideea de design.

Văzută de pe stradă, fațada shopping mall-ului Wintergarden apare vizitatorului ca un miraj, o creație ciudat de atrăgătoare prin complexitatea ei. Așezată pe trei straturi, fațada de 4000 de metri pătrați este ca un puzzle imens, alcătuită din panouri unice, care au trebuit să fie asamblate cu minuțiozitate. Deși este puțin prea încărcată, fațada magazinului Wintergarden este cu siguranță unică și se diferențiază în peisajul orașului.

fatade inovatoare 1.jpg

La fel ca și creațiile lui Vlad Tenu, fațada Wintergarden este o aplicație practică a conceptului de digitalizare a arhitecturii. Fiecare din cele trei straturi ale fațadei este o parte a întregului, fiecare cu povestea și ideea ei, care ulterior se îmbină pentru a crea ceea ce putem vedea cu toții. Pornind de la interior spre exterior, observăm că primul strat al fațadei este alcătuit din panouri de oțel inoxidabil, o adevărată încrengătură ce aduce aminte de ramurile unui copac. Acesta este substratul pe care se prin ulterior două alte layere de panouri de aluminiu tăiate cu ajutorul jeturilor de apă ce vin sub forma unor animale și decoruri colorate.

Ideea de plecare a arhitecților pentru această fațadă neobișnuită a fost natura, iar experiența vizitatorului este similară cu apropierea de liziera unei păduri. De departe totul este haotic, neuniform, dar pe măsură ce te apropii începi să distingi detalii individuale – copacii, animalele și în ultimă instanță fluturașii (poate au legătură cu broșele vândute ca accesorii de magazin). Fațada povestește astfel parcă o zi din natură, dar o zi care se schimbă mereu, deoarece iluminarea încorporată poate reda o zi a oricărui anotimp.

   fatade inovatoare 2.jpg         fatade inovatoare.jpg

Cu siguranță este o idee ingenioasă și curajoasă pentru a reprezenta fațada unui magazin celebru, deoarece aceste abordări neconvenționale nu sunt întotdeauna pe placul tuturor. Iar părerile celor din Brisbane sunt împărțite, lucru deloc surprinzător.

 

Autor: Claudiu Crețu

foto: Studio 505

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Arhitectură

Galerie Foto

Advertisement